Ce este maiaua pentru paine: ce trebuie sa stii ca si brutar
Ce face o paine sa fie cu adevarat memorabila? Gustul, textura, felul in care se mentine proaspata. Brutarii care folosesc maia stiu ca acest ingredient natural schimba cu totul produsele de panificatie. Esti curios sa afli mai multe? Continua sa citesti!
Ce este maiaua si cum functioneaza?
Maia este practic un amestec de faina si apa, lasat sa fermenteze timp de cateva zile pana cand incepe sa se formeze bacterii lactice si drojdii naturale. Acest proces se numeste fermentare spontana si creeaza dioxid de carbon, care ajuta aluatul sa creasca in mod natural. In plus, bacteriile lactice produc acid lactic si acetic, dand aluatului gustul usor acrisor specific painii cu maia.
Cum se foloseste maiaua?
Ca brutar, probabil te intereseaza cum sa folosesti maia intr-un mod eficient. Procesul incepe cu un starter, pe care trebuie sa-l „hranesti” regulat cu apa si faina pentru a-l pastra activ. De obicei, starterul se foloseste intr-o proportie de 20-30% din greutatea fainii din reteta. Aceasta cantitate poate varia in functie de preferintele tale, de reteta si de cat de puternic este starterul tau.
Pentru o paine cu maia reusita, timpul si temperatura sunt foarte importante. In general, un aluat cu maia are nevoie de cateva ore pentru a dospi corect, si uneori chiar si o fermentare la rece peste noapte in frigider.
Avantajele folosirii maialei in paine
Unul dintre cele mai importante beneficii ale acestui agent de crestere natural este ca aluatul este mai usor de digerat. Bacteriile lactice descompun glutenul din faina intr-un mod care face produsele de panificatie mai usor de tolerat, chiar si de cei cu sensibilitate la gluten.
Pe langa beneficiile sale asupra sanatatii, painea cu maia are un gust inconfundabil – usor acrisor si textura mai densa sunt ceea ce fac atat de populara produsele de panificatie cu maia. Mai mult, se pastreaza proaspete pentru mai mult timp, ceea ce e un mare avantaj, mai ales pentru brutariile artizanale unde se pune mult mai mult accentul pe calitatea produselor.
Ingrijirea si intretinerea maialei
Ca brutar, probabil stii deja ca maiaua este un organism viu, iar asta inseamna ca are nevoie sa fie ingrijita periodic. Odata ce ai un starter de maia, acesta trebuie hranit in mod regulat, ideal zilnic sau macar o data la doua zile, in functie de temperatura din mediul in care-l pastrezi. De exemplu, daca il pastrezi in frigider, poti sa-l hranesti saptamanal.
Pentru a hrani maiaua, foloseste cantitati egale de apa si faina, amesteca-le bine si lasa-l la temperatura camerei cateva ore inainte de a-l pune la loc in frigider.
De ce brutarii aleg maiaua lichida de la producatorii de drojdie?
Spre deosebire de un starter facut de tine, maiaua lichida este deja stabilizata, testata si controlata riguros, ceea ce inseamna ca te poti baza pe ea la fiecare lot de aluat de paine. Nu mai trebuie sa iti faci griji ca aluatul nu va creste sau ca gustul va fi diferit.
Cu maiaua lichida de la producatorii de drojdie, economisesti timp si resurse – nu mai e nevoie sa hranesti zilnic un starter sau sa urmaresti fermentarea. E un produs care simplifica mult procesul si timpii de lucru, iar calitatea ramane aceeasi, fie ca e prima sau a zecea utilizare.
Vrei sa faci paine cu maia si alte produse de panificatie de calitate? Lesaffre pune la dispozitie maia lichida, ideala pentru brutarii care cauta un produs natural si usor de integrat in retete. Alege experienta si calitatea produselor Lesaffre, peste 170 de ani dedicati calitatii produselor de panificatie!