Prima pagină » Ce este parodontoza și cum poate fi prevenită

Ce este parodontoza și cum poate fi prevenită

photo-1600721187850-c944924fd48a

Parodontoza este o infecție care afectează gingiile și poate duce la deteriorări ale structurilor osoase care susțin stabilitatea dinților. Aceasta este una dintre cele mai comune probleme care pot conduce la pierderea dinților la adulți. Atunci când nu este tratată în mod corespunzător, parodontoza poate afecta atât sănătatea orală, cât și pe cea generală.

Din fericire, parodontoza poate fi prevenită cu o igienă orală riguroasă și controale stomatologice periodice. De aceea, este important să discutați cu medicul despre modul în care vă poate afecta parodontoza și să luați împreună măsurile necesare ca să o preveniți.

Ce este parodontoza

Parodontoza este un stadiu avansat de degradare a gingiilor și debutează cu inflamarea acestora. Atunci când se acumulează o cantitate mare de placă bacteriană la nivelul dinților, nivelul bacteriilor din cavitatea bucală crește semnificativ.  De exemplu, atunci când purtați aparat dentar, este foarte important să mențineți o bună igienă orală, întrucât bacteriile se pot acumula foarte rapid la nivelul cavității bucale. 

Atunci când parodontoza este lăsată netratată, aceasta poate cauza formarea unor pungi cu infecție la nivelul gingiilor. Consecințele acestei boli se manifestă prin pierderea dinților, mobilitatea acestora și deteriorarea osului maxilarului.  Mai mult, bacteriile din cavitatea bucală pot intra în sânge și pot cauza și alte probleme de sănătate, mai serioase.

Cauzele parodontozei

Cauza primară a parodontozei este igiena orală slabă. Din această cauză, placa bacteriană se acumulează masiv și poate afecta dinții și gingiile. Principalii factori care pot conduce la parodontoza sunt următorii:

  • fumatul este una dintre cele mai serioase cauze care pot determina parodontoza. Acesta slăbește sistemul imunitar, devenind astfel dificil pentru gingii să se lupte cu infecția.
  • genetica este un factor important pentru persoanele susceptibile la parodontoză, chiar și în cazul celor care au o igienă orală foarte bună.
  • schimbările hormonale care apar la pubertate, menopauza sau sarcina pot face gingiile mai sensibile și predispuse la inflamație.
  • bolile cronice cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare sau cele autoimune pot crește riscul de declanșare a problemelor gingivale.
  • nutriția de slabă calitate poate slăbi sistemul imunitar și crește susceptibilitatea de a dezvolta infecții la nivelul cavității bucale, inclusiv parodontoza.
  • stresul este un factor important care poate afecta sistemul imunitar, făcând dificil pentru corp să lupte cu infecțiile.

Cum poate fi prevenită parodontoza

Fundația prevenirii parodontozei o reprezintă menținerea unei bune igiene orale. Prin urmare, este important să vă spălați pe dinți de două ori pe zi cu o pastă de dinți pe bază de fluor și cu o periuță de dinți cu peri moi. De asemenea, pentru a păstra o bună igienă orală este important să folosiți și apă de gură. Discutați cu medicul stomatolog despre tipul de apă de gură pe care îl puteți folosi, astfel încât să preveniți parodontoza. 

Pentru a preveni parodontoza este recomandat să respectați frecvența vizitelor la medicul stomatolog și să îi urmați sfaturile. În cazul în care fumați, cea mai bună alegere pe care o puteți face este să renunțați la acest viciu pentru a preveni parodontoza. De asemenea, este important să aveți grijă la dietă, dar și să încercați să eliminați stresul cronic. Cu cât eliminați mai mulți factori de risc, cu atât veți putea să preveniți într-un mod mai eficient apariția parodontozei.