Rutina de îngrijire pentru pielea foarte uscată

Pielea uscată poate fi inconfortabilă și este de obicei caracterizată prin descuamare, mâncărime și crăpare. Deși pielea uscată afectează frecvent mâinile, brațele și picioarele, poate afecta orice parte a corpului. În timp ce cauzele pot fi diferite, oricine poate urma o rutină de îngrijire a pielii uscate care să fie benefică [1]. 

Utilizează produse pentru pielea uscată

Pielea uscată răspunde adesea bine la măsuri ce privesc stilul de viață, cum ar fi utilizarea unor produse ecologice pentru gestionarea dermatitei atopice la adulți și evitarea dușurilor și băilor lungi și fierbinți [2].

Dacă ai o afecțiune cutanată gravă, medicul poate dori să o trateze cu o cremă sau un unguent pe bază de prescripție medicală [2]. 

Rutina de dimineață

O rutină potrivită de îngrijire a pielii dimineața ajută la pregătirea pielii uscate pentru elemente prin adăugarea de umiditate la bariera cutanată deficitară. Iată cum să-ți menții pielea uscată hidratată și fără descuamare pe parcursul zilei [3]:

Pasul 1: Produsul de curățare

Curățarea pielii ar trebui să fie întotdeauna primul pas dimineața pentru a îndepărta impuritățile și a crea o bază curată. Dar persoanele cu tipurile de piele uscată ar trebui să găsească și produse de curățare care adaugă umiditate suplimentară pielii lor și nu îndepărtează uleiurile esențiale necesare feței [3].

Pasul 2: Tonerul

Tonerele sunt un pas opțional în rutina de îngrijire a pielii, care de obicei îndepărtează uleiul și impuritățile rămase. Din acest motiv, multe tonere irită pielea uscată și sunt mai potrivite pentru tenul gras, cu tendință acneică. Însă, există tonere concepute pentru a hidrata pielea uscată [3].

Pasul 3: Serul

Serurile sunt tratamente pentru piele pe bază de apă, cu o concentrație mare de ingredient activ. Dacă ai pielea uscată, caută seruri cu ingrediente active care să ajute la hidratarea și protejarea pielii de mediile uscate [3].

Pasul 4: Crema hidratantă

Aplicarea unei creme hidratante bogate este esențială într-o rutină de îngrijire a pielii uscate. Cremele hidratante repară bariera pielii uscate prin creșterea conținutului de apă al pielii și sigilarea umidității. Specialiștii recomandă utilizarea cremelor grase sau a produselor hidratante pe bază de ulei pentru a menține umiditatea și a reconstrui bariera pielii [3].

Pasul 5: Crema cu protecție solară

Pielea uscată trebuie protejată și de razele UV. Rutina de îngrijire a pielii de dimineață ar trebui să se încheie întotdeauna cu aplicarea unei creme de protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mare [3].

Rutina de seară

Scopul rutinei de îngrijire a pielii de seară este de a îndepărta uleiul și impuritățile acumulate pe parcursul zilei și de a adăuga umiditatea pe care pielea uscată o pierde în timpul zilei. Acest lucru ajută celulele pielii să repare daunele de peste zi. Iată cum să-ți hidratezi pielea uscată pe timp de noapte [3]:

Pasul 1: Produsul de curățare

Poți continua să folosești seara produsul de curățare delicat, cel pe bază de ulei sau cel hidratant pentru a îndepărta murdăria și machiajul de peste zi. Acestea pot ajuta la îndepărtarea impurităților, uleiului și machiajului fără a îndepărta uleiurile naturale ale pielii [3].

Pasul 2: Tonerul

Poți adăuga sau sări peste toner în rutina de îngrijire a pielii de seară. Este posibil să preferi utilizarea unui toner hidratant noaptea dacă ai pielea sensibilă și uscată. Acesta poate ajuta la îndepărtarea impurităților în exces și la adăugarea de umiditate suplimentară pielii în timp ce dormi [3].

Pasul 3: Serul

Un ser de noapte este o altă oportunitate de a adăuga mai multă hidratare pielii uscate și de a îmbunătăți aspectul liniilor fine. Din nou, optează pentru seruri hidratante [3].

Pasul 4: Crema hidratantă sau crema de noapte

Hidratarea pe timp de noapte ajută pielea uscată să se rehidrateze și să se repare. Poți folosi crema hidratantă de zi sau o cremă de noapte mai grasă [3]. 

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol sunt de natură generală și nu trebuie considerate sfaturi medicale. Consultă un medic pentru un diagnostic și tratament personalizat în cazul în care ai pielea foarte uscată sau alte simptome asociate.

Bibliografie: 

1. “The Ultimate Skin Care Routine for Dry Skin.” Healthline, 29 Apr. 2021, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-care-routine-for-dry-skin;

2. Mayo Clinic. “Dry Skin – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/diagnosis-treatment/drc-20353891;

3. “Have Dry Skin? This Is the Best Skincare Routine for It, according to Dermatologists.” Health, www.health.com/skincare-for-dry-skin-8399885.