Hipotensiunea arterială: cauze, simptome și tratament.

Cuprins

Definiție și cauze ale hipotensiunii arteriale

Hipotensiunea arterială este o condiție medicală caracterizată prin scăderea presiunii sângelui în artere. Această condiție poate fi cauzată de diverse factori, inclusiv lipsa de lichide în organism, pierderea de sânge, infecții, alergii, reacții adverse la medicamente și condiții medicale cronice, cum ar fi diabetul și insuficiența cardiacă.

În mod normal, presiunea sângelui în artere este reglată de sistemul nervos și de sistemul hormonal. Când presiunea sângelui scade, sistemul nervos și sistemul hormonal încearcă să o readucă la nivelul normal. Cu toate acestea, în cazul hipotensiunii arteriale, aceste mecanisme de reglare nu funcționează corect, ceea ce duce la scăderea presiunii sângelui.

Cauzele hipotensiunii arteriale

Cauzele hipotensiunii arteriale sunt diverse și pot fi împărțite în două categorii: cauze medicale și cauze non-medicale. Cauzele medicale includ condiții cum ar fi diabetul, insuficiența cardiacă, boala renală și alte condiții care afectează sistemul nervos și sistemul hormonal. Cauzele non-medicale includ lipsa de lichide în organism, pierderea de sânge, infecții și alergii.

Simptomele hipotensiunii arteriale

Simptomele hipotensiunii arteriale pot varia de la persoană la persoană și pot include amețeală, slăbiciune, oboseală, dureri de cap, vedere încețoșată și senzație de leșin. În cazurile severe, hipotensiunea arterială poate cauza leșin și chiar moarte.

„Hipotensiunea arterială este o condiție medicală gravă care necesită atenție medicală imediată.”

Factori de risc și condiții medicale asociate

  • Diabetul: Diabetul este o condiție medicală care poate cauza hipotensiune arterială.
  • Insuficiența cardiacă: Insuficiența cardiacă este o condiție medicală care poate cauza hipotensiune arterială.
  • Boala renală: Boala renală este o condiție medicală care poate cauza hipotensiune arterială.
  • Lipsa de lichide în organism: Lipsa de lichide în organism poate cauza hipotensiune arterială.
  • Pierderea de sânge: Pierderea de sânge poate cauza hipotensiune arterială.